tiistai 14. toukokuuta 2019

Äitienpäivän kahdeksikko


Pyry heräämässä
Äitienpäivästä tuli ikimuistoinen. Pyry sai kahdeksan pentua, 5 urosta ja 3 narttua! Pyry alkoi avautumaan lauantai-iltana, mutta se läähätys ja tuskaisuus vain jatkui ja jatkui, eikä ponnistuksia tullut. Sunnuntaina iltapäivällä lähdettiin ajamaan Hattulaan päivystykseen, koska eläinlääkärin mielestä avautumisvaihe oli pitkittynyt liikaa. Kohdunsuu oli täysin avautunut. Heti epäiltiin, että kohtu on venynyt niin paljon, ettei Pyry pysty ponnistamaan. Ultrassa pennut voivat hyvin ja röntgenissä näkyi seitsemän. Laitettiin ensin oksitosiinia, ja sillä syntyikin nopeasti kolme pentua. Sitten homma tyssäsi siihen useaksi tunniksi, joten leikkaukseen päädyttiin, kun niin monta vielä oli tulematta, ja oksitosiinia ei voinut antaa enempää. Leikkauksen valmisteluvaiheessa syntyi vielä yksi omin neuvoin, ja yllätykseksi kohdusta löytyi vielä neljä pentua, eli niitä olikin kahdeksan. Kaikki olivat elossa ja hyväkuntoisia ja hyvin liikkuvaisia, mutta tietysti pieniä. Eivät mahtuneet enää suuremmiksi kasvamaan. Pienin oli syntyessään 100 g ja isoin 200 g.


Pyry alkoi heti herättyään nuolla pentuja. Se on hoitanut niitä hyvin alusta asti, mikä on suuri helpotus. Pyry on ollut pirteä muutenkin, toivottavasti toipuu nyt hyvin leikkauksesta. Nyt jännätään, lähteekö kaikkien painot nousemaan. Ensimmäisenä vuorokautena ne laskivat, mikä on normaalia. Nyt toisen vuorokauden iltapäivällä parilla painot on jo kääntyneet noususuuntaan ja muilla pysyneet samassa tämän päivän. 

Pienimmäinenkin imee.
Olen seuraillut, että imevätkö kaikki pennut ja pääsevätkö nisälle. Kahdeksalla pennulla on tietysti kova tunku nisille, mutta näyttävät vuorottelevan kuka kulloinkin nisillä ovat. Pienimmätkin ovat olleet nisissä kiinni. Tänään näin, kun Pyry nousi seisomaan, pienin pennuista, "Viiru"-poika, jäi ilmaan roikkumaan takanisään kiinni. Hyvällä otteella sekin siellä on. Se on useita kertoja löytänyt tiensä takanisälle itse, vaikka olen pienimpiä sinne avitellutkin, kun isot jyrää ne niin helposti. Tärkeää on myös seurata, riittääkö maito. Maidon laskeutumisessa voi kestää aikansa, mutta painokehitys sitten kertoo, tarvitaanko lisäruokintaa.

Tunkua takanisille

Pyry hoitaa
Esikoispoika "Musti"